Název zubů a jejich funkce: Průvodce terminologií dentální anatomie
pro, 30 2023Základy znalostí o zubech
Zuby – to jsou ti malí hrdinové, bez kterých by činnost jako je jíst nebo usmívat se stala skoro nemožnou mise. Takže, pokud bych měla vyprávět nějaký příběh, určitě by se točil kolem mé první návštěvy u zubaře, která byla... no, řekněme, že méně heroická, než výkony mých skvělých zoubků. Dnes se ale nebudeme bavit o mou zubařskou traumatu, raději se zaměříme na názvy jednotlivých zubů a jejich správné použití. Koneckonců, kdo by nechtěl být ten chytrý v partě, který přesně ví, co jsou to stoličky a jaká je funkce špičáků? V této sekci si připomeneme základní dělení zubů, jejich funkci a to jak vypadají. Vždyť, kdyby to nebylo důležité, příroda by nám ty různorodé tvary a názvy nevymyslela, co myslíte?
Střízlivá anatomie zubů
Máme je tady – jednotlivé zuby a jejich nazvosloví. Víte, že naší ústní dutinou se prohánějí různé typy zubů, každý s jiným povoláním? Začneme u mléčných zubů, které jsou u dětí prvním ukazatelem, že už to nebudou jen kaše co je čeká v jídelníčku. Tyto small-size hrdinové nakonec dají prostor stálým zubům, kteří přicházejí na scénu většinou kolem šesti let. Stálé zuby jsou doopravdy organizovaní pracovníci – máme tady řezáky, kteří se postarají o to, abychom kousli do jablka, pak chopíci zvaní špičáky, kteří podporují řezáky v jejich práci, dále premoláry, zvané také malé stoličky, které rozdrtí to, co řezáky a špičáky odsekly, a nakonec velké stoličky neboli moláry, co dokončí práci a rozemelou potravu na dostatečně malé kousky pro naše trávení.
Přehledný průvodce názvy zubů
Tak jdeme na to systémem – ačkoliv si možná myslíte, že názvy zubů jsou obyčejné slovíčka, ve skutečnosti to je celkem pěkná abeceda. Mějme na paměti, že celkem máme 32 stálých zubů, pokud nemáme moudrostní zuby, jichž je čtyři, pokládané za jakési, řekněme, bonusové postavy. Takže pro začátek máme dva centrální řezáky nahoře i dole, hrají hlavní roli ve frontové linii našeho úsměvu. Vedle nich jsou boční řezáky, kteří jsou takoví ti užiteční sidekici. Jenže, pokud máme superhrdiny, musíme mít i jejich nakopávače – špičáky, kteří jsou jedineční svým ostřím a pomocí při trhání potravy. No a pak, držte si klobouky, přicházejí premoláry a moláry, které si to krásně rozdělili – dvě bedničky premolárů, které jsou jako menší verzí molárů, a po nich velké moláry s moudrostními zuby v závěsu jako třešinka na dortu. Uf, ještě že mám všechny zuby na správném místě, a nemusím to vysvětlovat jen na prázdném poli.
Mléčná klasika: Od kdy a do kdy?
Ve světě mléčných zoubků se pohybujeme tak do šesti či sedmi let, zhruba tolik trvá, než se rozhodnou, že už je čas jít dál a dát prostor těm stálým. Mléčné zuby se vyskytují ve dvacítce - čtyři řezáčky, dva špičáky a čtyři malé stoličky na jednu čelist – ani Luna, můj chrt, by s takovou zubní výbavou neštěkala. Mléčné zuby jsou tréninkovým módem, než dorazí ti velcí hráči na scénu. Je důležité se o ně starat s láskou, i když nakonec odejdou, aby stálé zuby našly zdravé a připravené dásně. Kdybychom o ně nesta
Intermezzo: Proč pečovat o mléčné zuby?
Jak už jsem zmínila, mléčné zuby jsou jakýmsi předvojem pro stálé zuby. Někteří si možná říkají, proč se snažit, když stejně vypadnou, že? Ale opak je pravdou. Zanedbaná péče o mléčné zuby může vést k problémům s rostoucími stálými zuby, jako je například špatné postavení nebo vývoj zubního kazu. A to už je problém, který by si ani superhrdina nechtěl výtvarovat k snídani. Takže si to vezměte k srdci a zuby k zubaři – i ty mléčné.
Symboly oboru: Jak si zuby označujeme?
V džungli stomatologie se docela hodí mít svou mapu, a zubní charta je právě tou pravou. Každý zoubek má své číslo a svou pozici, co bude pochopit každý, kdo si někdy zkoušel vyplnit zubní formulář. Systém FDI (Federace Dentální International) je jeden z těch, co můžete narazit. V tomto systému má každý kvadrant číslici a každý zub také. Jednoduše si představte, že horní pravý kvadrant je číslo jedna a horní levý dvojka, dolní levý je trojka a dolní pravý čtyřka. Poté každý zub od řezáku po moudrostní má své číslo od jedné do osmi. A presto máme kombinaci například 11, což je horní pravý centrální řezák nebo 47, což je dolní pravý druhý malý stoliček. Už jste se někdy pokoušeli tohle vysvětlit svému zubaři na schůzce? Já ano, a ne, nebylo to tak lehké jako hrát číselný bingo.
Funkce jednotlivých zubů: více než jen kousání
Pojďme se ponořit do světa zubní ekologie, protože každý zub má mimo své místo i konkrétní funkci. A věřte nebo ne, to kousání jablka je jen špička ledovce. Řezáky jsou jako naši osobní skalpely, seříznou věci na to správné sousto. Špičáky pak přicházejí jako vikingské meče, drásají a trhají maso jak ve středověku. A pak máme premoláry a moláry, kteří jsou jako dobří farmáři, co se postarají o zbytek úrody – důkladně a bez milosti rozdrtí potravu, aby byla lehce stravitelná. Prostý popis, ale světe div se, svět zubních funkcí je fascinující.
Zubní hygiena: Jak se starat
Konec konců, ať už jsou zuby jakékoliv, důležité je, jak se o ně staráme. Přiznám se bez mučení, že jsem v dětství skrývala za polštářem nadrcené sušenky, aby jsem nemusela čelit kartáčku, ale dneska vám mohu říct – pořádná zubní hygiena je alfa a omega. A není to jen o tom kartáčku, který by se měl vyměňovat každé tři měsíce, ale i o zubním nitru, ústní vodě a pravidelných kontroách u zubaře. Ano, i ty moudrostní zuby potřebují lásku a péči, i když se snaží chovat jako zapadlé hvězdy na obrátce Slunce. Dbejte na správné čištění techniky – je to jako tanec, občas tricky, ale s praxí přijde i preciznost. A nezapomeňte, každá malá změna v ústech by měla být reportována vašemu zubaři – ne, nebudou to brát jako spoiler, spíše jako užitečný tip.
Úsměv do fotky, prosím! Ať je pečlivě střežen a chráněn těmi nejlepšími ratolestmi vaší ústní dutiny – řezáky, špičáky, premoláry a moláry. Ať už znáte jejich názvy či ne, pamatujte - zuby jsou důležití členové vaší osobní identity a zaslouží si patřičnou pozornost. Hezké čištění, nezapomeňte nahlásit vašemu zubaři jak moc to s nimi myslíte vážně a hlavně si s nimi užijte spoustu skvělých chvil – s jablkem, steakem či obyčejným jahodovým koláčem. Ať žijí zuby!